Sekcija uporabnikov sistemov stalnih izboljšav

Sekcija uporabnikov sistemov stalnih izboljšav (SuSSI) je 5. marca 2019 v podjetju LOTRIČ MEROSLOVJE d.o.o. izvedla izmenjalnico  dobrih praks Proizvodne merilne tehnologije 4.0.

Izmenjalnice se je udeležilo 43 interesentov iz podjetij: Alba d.o.o., ARCONT d.d. Gornja Radgona , BOSCH REXROTH d.o.o., BSH Hišni aparati, d.o.o. Nazarje, Danfoss Trata d.o.o., Domel d.o.o., Elvez d.o.o., Endress+Hauser d.o.o. Slovenija, Gorenje Orodjarna d.o.o., GZS, ISKRA LOTRIČ D.O.O., Iskra Mehanizmi d.o.o., KOVIS D.O.O., LAMA Avtomatizacija d.o.o., LOTRIČ Meroslovje d.o.o., MGRT, Urad RS za meroslovje, Odvetniška pisarna Jadek & Pensa, RLS Merilna tehnika d.o.o., Strip's d.o.o., Šolski center Škofja Loka, Tom PIT d.o.o., Topomatika d.o.o., Yaskava Ristro d.o.o. in ŽITO d.o.o.

Skozi predavanja in predstavitve dobrih praks so se izoblikovali izzivi, s katerimi se bo treba spopasti, da bo ekonomski učinek proizvodov ali storitev konkurenčen. Nekaj od teh:
• Uskladiti jezik meroslovcev/metrologov  in jezik industrije - strokovnjakov iz podjetij na področju proizvodnje (razvoj, tehnologija, proizvodnja, kakovost, ...).
• Do kdaj še preizkušanje vzorcev , od kdaj 100% preizkušanje?
• Preizkušati v merilnicah  ali v procesu?
• Z meritvami v procesu in obdelavo podatkov (pretvorbo v informacije) poleg kakovosti izboljšati tudi logistiko, kot npr.  »Digital Assembly«.
• Podatke iz proizvodnje, dobljene iz  (IoT) naprav, varovati le navzven ali tudi znotraj podjetja?
• Meriti s standardnimi merilni inštrumenti ali modulariziranimi.
• Kdaj bo obdelovalni stroj  postal hkrati tudi merilni stroj?
• Digitalizacijo proizvodnih  procesov in meritev v procesih izkoristiti za oblikovanje novih poslovnih modelov.

Za zaključek so udeleženci previharili svoje možgane skozi delavnico,  ki je dala nekaj odgovorov na vprašanje, kako se lotiti načrta za digitalno preobrazbo obvladovanja kakovosti. Predvsem pa je dala praktična spoznanja, da je po formiranju strokovne ekipe eden izmed najtrših orehov spraviti različno usposobljene in izobražene, različno pozicionirane po nivojih odločanja in emocionalno raznolike člane ekipe na skupen imenovalec - da se razvije prava sinergija, ki privede do rešitve.

PROGRAM