Sekcija uporabnikov sistemov stalnih izboljšav

Novice


Arhiv: Razvojniki potrebujejo ,,big picture''

Da je delavnica IZBOLJŠAVE V PROCESU RAZVOJA NOVEGA IZDELKA, ki  je bila 29. maja 2014 v podjetju ISKRAEMECO,  razširila pogled na razvoj novih izdelkov, so se v sklepnem delu strinjali vsi udeleženci delavnice.

Dan, ki so ga preživeli skupaj, je bil poln priložnosti za izpolnitev pričakovanj, med katerimi so bila predvsem dobiti koristne informacije iz prve roke, kako se z izboljšavami v razvoju spoprijemajo v različni proizvodnih podjetjih tako glede velikosti, panoge ali zahtevnosti izdelkov.

Gostitelji iz podjetja Iskraemeco so v dopoldanskem delu predstavili svojo izkušnjo pri organizacijski in vsebinski spremembi razvojnega procesa, pa tudi nadaljnje korake, s katerimi želijo  čas razvoja še skrajšati. Ključno sporočilo je bilo, da so dobre ekipe, ne samo v razvoju, ampak tudi v proizvodnji ter njihova stalna medsebojna komunikacija pogoj za uspeh. Dobre razvojne ekipe so tiste, ki se ne ustalijo v  t.i.  "coni udobnosti"  in ne podlegajo vplivu "sivih eminenc". Dopoldanski del  se je zaključil z ogledom proizvodnje ter razvoja.

Popoldan so  dobre prakse izboljšav razvoja novih izdelkov predstavili strokovnjaki iz podjetij Metrel, Domel, INVENTO URA, Acroni in Fluidmaster. Nekaj zanimivih misli iz teh predstavitev - za razmislek in generiranje novih:

  • za razvojnika koristno je biti zraven že v začetnih fazah nastajanja standardov - veš, kako usmeriti razvoj izdelka,
  • pri ščitenju industrijske in intelektualne lastnine gre za napenjanje mišic pred konkurenti - modrost je v tem, da veš, koliko in kdaj  jih napneš,
  • naše zavedanje znanja: vemo, da vemo; vemo, da ne vemo; ne vemo da vemo - 98 % rešitev že nekje obstaja, koristno jih je poiskati,
  • v razvoj močno vključujemo kupce,
  • ob pravem času kupiti blagovno znamko - tudi to je inovativno, če ne v našem okolju celo drzno,
  • (razvojni) postopki niso nikoli dovolj definirani, ko pa so, so definirani preveč.

Delavnice se je udeležilo 35 udeležencev iz 18 podjetij. Več o delavnici je objavljeno na spletni strani. Naslednja delavnica bo predvidoma v drugi polovici novembra 2014. Informacije na marjan.rihar@gzs.si.
 

Fotogalerija